luni, 26 august 2013

Sex 1

  Sa incepem cu evidentul. Da, este o banda desenata despre sex. Duh, ar trebui sa ne prindem usor de subiectul ei, avand in vedere titlul. Nu, nu este deloc ceea ce va asteptati, avand in vedere titlul. Scenaristului Joe Casey ii place sa se joace cu asteptarile noastre si sa creeze un comic ce reuseste sa fie destul de interesant pentru a-mi dori sa-l urmaresc in continuare.

     Cum spuneam, aceasta este o banda desenata creata de Joe Casey, impreuna cu Piotr Kowalski. Acesta din urma este un nume relativ necunoscut pentru mine. Dupa ceva cautari, am gasit ca s-a ocupat de arta si la "Malignant Man" de la editura Boom, daca aceasta va spune ceva. Mie, nu.
     Foarte pe scurt, banda pare un amalgam interesant intre Batman (sau poate Iron Man, daca ma gandesc mai bine), Daredevil si alte benzi precum The Boys, cu o arta ce pare influentata de Frank Miller. Nu suna atat de rau, nu ? Totusi, prezinta destule elemente cvasi-orginale pentru a rezulta ceva intrigant.
     Asadar, primul numar incepe destul de simplu, cu intoarcerea personajului principal, Simon Cooke, precum si a noastra, in orasul Saturn City, un oras pe care acesta l-a parasit pentru a se regasi dupa ce a renuntat la viata de super-erou mascat. Secventele din prezent se intretaie cu panel-uri din trecut, o tehnica pe care o regasim in intreaga banda. Din fericire, culorile deschise si stridente ale prezentului contrasteaza cu paleta stearsa folosita in aceste secvente, asa ca nu exista riscul de a ne pierde sau a deveni confuzi.
     In timp ce acest inlocuitor de Bruce Wayne afla ca orasul a ajuns in haos de la retragerea sa, actiunea se muta asupra catorva dintre inamicii acestuia care au preluat controlul asupra orasului. Unul dintre ei este enigmaticul "Old Man", care imi aduce aminte de un Yellow Bastard varstnic.
     Eroul nostru decide sa inspecteze zona rau-famata a orasului, pentru a... Hmmm... De ce merge incolo ? Buna intrebare, insa nu stiu sa va lamuresc. Tot ce e posibil sa fi mers incolo pentru a se "descarca", fiindca da impresia unei persoane reprimate, care isi curma pornirile din fasa si nu cedeaza ispitei oferite de "carnitza frageda". Probabil, asta e si ideea. Apropo, aici este unul dintre cele mai funny paneluri din toata banda. Nu ca ar fi multe sau ceva, dar am ras ca dementul cand am vazut "femeia" cu barba mai mare ca a mea. Nu ca as fi invidios sau ceva, dar nu stiu ce cauta fatuca asta cu o barba Alan Moore intr-un cartier gen Red Light District. Eu inteleg ca vrei sa sugerezi ca devianta e la ea acasa aici si locul asta e Sodoma sau Gomora 2, dar come on ! Poate va da nastere unei alte reactii la voi, dar eu am ras ca prostul multa vreme.
     In fine, sa trecem la sex, ca doar asta vrem sa vedem. Dupa vreo 14 pagini de preludiu, ajungem si la felul principal, protagonistul nostru delectandu-se cu un show lesbian in privat. Daca pana acum nu eram sigur de ce a fost ales domnul Kowalski sa ilustreze banda, acum devine "oh so obvious". Femeile sale incita si debordeaza de sexualitate, parca facandu-ti cu ochiul si intrebandu-te "iti place ?" V-am lasat si voua o mostra mai inocenta, pentru a va face o idee la ce ma refer.
     Si aici, "actiunea" din prezent este doar un pretext pentru a prezenta cateva informatii din trecutul lui Simon, afland, astfel, motivul din spatele deciziei sale de a renunta la viata de justitiar mascat.
     Numarul se termina cu un cliffhanger care lasa de dorit, dar nu cred ca este foarte important. Banda a realizat ceea ce si-a propus, dandu-le o portie bunicica de "sex", destul pentru a dori sa ne intoarcem for more.
     Mai degraba merita mentionat discursul pompos ce urmeaza dupa banda, in care scenaristul Joe Casey raspunde la cateva dintre intrebarile viitorilor cititori in timp ce isi umfla egoul si isi da o importanta prea mare, parca sperand ca fanul de bd ce ar citi comicul a uitat ce a mai creat in trecut. Sa va explic la ce ma refer. Casey ridica in slavi curentul alternativ de super-eroi care prinde aripi la edituri precum Image sau Dark Horse, in timp ce deplange starea actuala din benzile celor doua companii mari (DC si Marvel). V-am lasat si aici o mostra din bs-ul lui. Spre deosebire de modul direct in care isi batea joc de aceste doua edituri in o alta creatie de-a sa, "Butcher Baker: The Righteous Maker", in ciuda faptului ca domnul Casey a lucrat si colaboreaza in continuare la creatii Marvel precum Ultimate Spider-man, acum o face mai voalat, aruncandu-se in tabara creatorilor independenti care "do superfiction better than they do". Ipocrizia asta...
     In orice caz, merita citita. Hai sa zicem si o nota, un 7/10, because it raises my interest. Hehe... raises. Get it ?

2 comentarii:

  1. Adevarul este ca statistic Image, Dark Horse, Boom! si IDW fac benzi cu supereroi mai bune decat Marvel/DC.

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, nu ma indoiesc de asta. Chiar daca nu publica mai multe (ca nah, scot DC si Marvel kilograme de bd cu super-eroi), editurile independente isi asuma mai multe riscuri, incearca lucruri noi. Pe mine m-a deranjat modul penibil in care s-a inclus si autorul in grupul acela, bashing editurile mari, cat timp el inca mai colaboreaza cu ele. E cam ipocrita toata treaba.

    RăspundețiȘtergere